September 1, 2015

DS ja VIRGIN RACING yhteistyöhön sähköformuloissa

Virgin Racing Formula E Team ja DS aloittavat yhteistyön FIA Formula E-sarjassa. Formula E on uusi autourheiluluokka, jonka maailmanmestaruudesta kilpaillaan päästöttömillä sähköformuloilla. Sarjan toinen kilpailukausi alkaa lokakuussa 2015 ja päättyy kesäkuussa 2016.

Formula E-sarjan tavoite on tuoda autourheilu suurkaupunkien sydämeen. Kilpailut käydään katuradoilla, ja yleisin kilpailupäivä on lauantai. Tällä järjestelyllä yhden kilpailuluokan tapahtumasta saadaan riittävän kattava paketti ja toisaalta isäntäkaupungin normaali liikenne joutuu väistämään kilpailua vain mahdollisimman lyhyen ajan.

Päästötöntä vauhtia

Formula E tuo uuden päästöttömän näkökulman moottoriurheiluun. Sähkömoottorin ansiosta autot eivät tuota pakokaasupäästöjä, ja niiden vaimea äänimaailma on paremmin suurkaupungin ydinkeskustaan soveltuva. Radalla maailmanmestaruuspisteistä kamppailee kaksikymmentä tasaväkistä autoa. Autojen keskinäistä kilpailukykyä kohennetaan tarkoilla teknisillä säännöillä. Kaikissa autoissa on saman valmistajan toimittama runko ja yhden toimijan räätälöimä akusto. Renkaina käytetään kaikissa autoissa Michelinin juuri tähän luokkaan räätälöimiä renkaita.

Autojen suurin kilpailussa käytettävä teho on noin 150 kW (204 hv). Formula-autolle suhteellisen vaatimattomasta huipputehosta huolimatta nämä minimissään 896 kilon painoiset autot kiihtyvät sähkömoottorin suuren vääntömomentin ansiosta 0-100 km/h 2,9 sekunnissa ja yltävät 225 km/h huippunopeuteen. Suorituskykyä voidaan pitää katuradalle vähintäänkin riittävänä.

Huippunimiä mukana

Sarjan kuljettajat muodostavat mielenkiintoisen kokoelman kokemusta ja nuoruuden intoa. Kuljettajalistalta löytyvät mm. Formula-1-kokemuksella varustetut Nick Heidfelt, Stephane Sarrazin, Jean-Eric Vergne (DS Virgin Racing), Jacques Villeneuve, Nelson Piquet jr., Jérôme d’Ambrosio, Vitantonio Liuzzi ja Jarno Trulli. Sarjan ainoa naiskuljettaja USA:n IndyCar-sarjasta siirtyvä sveitsiläinen Simona de Silvestro, jolla on myös Formula 1-kokemusta Sauberin testipilottina.
DSVirgin Racing Teamin kuljettajina toimivat brittiläinen Sam Bird ja ranskalainen Jean-Eric Vergne.

Peking, Buenos Aires, Pariisi, Berliini…

Formula E :n maailmanmestaruussarja alkaa Kiinan pääkaupungista. Muita metropoleja 11 osakilpailua käsittävän sarjan aikana ovat mm. Buenos Aires, Berliini, Pariisi, Moskova ja Long Beach. Sarja päättyy Lontooseen kesällä 2016.