Näytä sisältö
Citroën lataushybridi- ja sähköautojen toimintamatka

KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ TOIMINTAMATKASTA

Kuinka pitkälle voin mennä? Toimintamatka on termi, joka kertoo, kuinka pitkän matkan voit matkustaa sähköllä. Avaamme seuraavassa, mistä lataushybridi- ja sähköautojen toimintamatka muodostuu ja miten toimintamatkaa voi arvioida riittävän esimerkiksi omiin tarpeisiin.

 

Ajoneuvojemme toimintamatka on ilmoitettu WLTP-syklin (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) mukaisesti. 

TOIMINTAMATKAAN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT

NOPEUS

Nopeudella 120 km/h sähköauton toimintamatka voi olla vain puolet verrattuna sen WLTP-arvoon. Siksi nopeuden vaikutukset kantamaan ovat paljon merkittävämpiä kuin polttomoottoriajoneuvoissa.

Pikalaturilla saat lisää toimintamatkaa nopeasti kahvitauon tai lounaan aikana: jopa 80 % vain 30 minuutissa (ajoneuvosta riippuen, pikalaturi 100 kW).

 

LÄMPÖTILJA LÄMMITYS

Sähkömoottori ei tuota lämpöä lämmittämään auton matkustamoa. Siksi akun varausta käytetään myös matkustamon lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen. Auton esilämmitys tai -jäähdytys auton ollessa latauksessa on yksi tehokkaimmista tavoista parantaa toimintamatkaa. Myös ulkolämpötila vaikuttaa toimintamatkan pituuteen. 

AJOTAPA

Ajotavalla on selkeä vaikutus sähkönkulutukseen. Taloudellinen ajotapa on avain sähköistetyn ajoneuvon toimintasäteen maksimoimiseen: hellävarainen kiihdytys ja regeneratiivisen jarrutuksen käyttö (B-tila) voivat parantaa toimintamatkaa jopa 15 %. 

KUORMAUS JA TIEPROFIILI

Ajaminen lisävarusteet katolla tai raskas kuorma vaikuttaa ajoneuvon kulutukseen.

Ylämäkiin ajettaessa kulutus kasvaa, mikä puolestaan vaikuttaa toimintamatkaan. Alamäissä regeneratiivisen jarrutuksen (B-tila) avulla voit palauttaa energiaa akkuun.

 
TOIMINTAMATKA ERI AJOTILANTEISSA
Oheisilla toimintamatkasimulaattoreilla voit arvioida sähköauton todellista toimintamatkaa yhdellä latauksella. Kyseiset simulaattorit ovat apuväline ja tarjoavat yksittäistä WLTP-arvoa laajemman kuvan eri olosuhteiden vaikutuksesta sähköauton toimintamatkaan.

TOIMINTAMATKAN OPTIMOINTI

Aja tasaisesti

Kun ajat tasaisesti, vältät liiallisen energiankulutuksen. Jarruta ja hidasta hitaasti ja etukäteen ja rajoita äkkipysähdyksiä. Moottoriteillä säädä nopeutta mahdollisimman paljon, sillä suuret nopeudet pienentävät nopeasti autosi toimintamatkaa.

Käytä jarrutustilaa

Käytä moottorijarrutusta jarrupolkimen sijasta mahdollisimman pian. Näin sähkö- tai hybridiautosi voi ladata akkuaan jarrutuksen ja hidastuksen aikana.

Matkustamon esilämmitys ja -jäähdytys

Ajasta matkustamon esilämmitys tai jäähdytys samaan yhteyteen, kun auto on latauksessa. Näin rajoitat ilmastointi- tai lämmitysjärjestelmien energiankulutusta ajon aikana. 

Pidä renkaita silmällä

Turvallisuutesi varmistamisen lisäksi on tärkeää varmistaa, että autosi renkaat ovat hyvässä kunnossa ja että ne on täytetty asianmukaisesti optimoidaksesi energiankulutuksen.

TUTUSTU CITROËNIN SÄHKÖISEEN MALLISTOON