Taloudellinen ajotapa

Légende ci-dessous
Taloudellinen ajotapa

Polttoaineen kulutuksen seuraaminen

01_Maîtrisez-votre-conso-de-carburantCitroën tutkii autojensa ympäristövaikutusta heti autojen suunnitteluvaiheesta lähtien. Polttoaineenkulutuksen alentaminen on osa tätä lähestymistapaa. Auto, jonka olet ostanut (tai jonka ostamista suunnittelet), heijastaa alan uusinta kehitystä.
Jos haluat lisätietoja tästä kehityksestä, jatka lukemista. Tästä osiosta löydät vinkkejä ja hyviä käytäntöjä polttoaineenkulutuksesi seuraamiseen.

Nämä yksinkertaiset suositukset koskevat sitä, miten käytät ja huollat autoasi. Esimerkiksi ajotapasi vaikuttaa merkittävästi polttoaineenkulutukseen. Oikealla ajotavalla voit säästää polttoainetta jopa 15 %:ia.
Lue tämä osio huolellisesti, jolloin voit ajaa autollasi vähemmän polttoainetta kuluttaen. Olemme asettaneet nämä vinkit tärkeysjärjestykseen pitkäaikaisessa käytössä kertyvän keskisäästöön mukaan.

Vaihteen valinta

02_Soyez-toujours-sur-le-bon-rapport-de-vitesseVALITSE AINA OIKEA VAIHDE Oikean vaihteen valitseminen on helppo tapa optimoida polttoaineenkulutus.
Vaikka sinun on joskus tarpeen pitää ajonopeutesi tasaisena liikenteen runsauden ja turvallisuuden vuoksi, usein on mahdollista ajaa alhaisella moottorin kierrosluvulla.

Käsivalintaisella vaihteistolla valitse suurin mahdollinen vaihde. Jos autossasi on vaihteenvaihdon osoitin, käytä osoittimen ehdottamaa vaihdetta aina, kun se on mahdollista. Alhaisella kierrosluvulla käyvä moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta, vaikka sinusta saattaakin tuntua, että moottori tekee lujemmin töitä päästäkseen eteenpäin.
Kytkimettömässä tai automaattivaihteistoissa automaattinen toiminto sopeuttaa vaihteiden vaihdot kuljettajan ajotyyliin. Käytä tätä toimintoa aina, kun mahdollista, ja aja tasaisesti. Käytä kaasupoljinta kohtuudella, ja automaattinen toiminto optimoi polttoaineenkulutuksen valitsemalla sopivimman vaihteen. Aja nopeudella 50 km/h mieluummin 5. kuin 3. vaihteella. Näin polttoainetta kuluu 20 – 25 % vähemmän.

Tämä on hyvä tapa säästää polttoainetta ja parantaa samalla akustista mukavuutta. Kun autosi on pysähdyksissä, esimerkiksi liikennevaloissa, älä jätä vaihdetta ykköselle. Laita vaihde vapaalle, jolloin kytkin ei rasitu liikaa.
Jos autossasi on Stop & Start -järjestelmä, moottori sammuu automaattisesti. Tämä toiminto säästää kaupunkiajossa merkittävästi polttoainetta.

Ajonopeuden hallinta

03_Roulez-sans-agressivité...AJA TASAISELLA JA MALTILLISELLA NOPEUDELLA Hermostunut tai aggressiivinen ajotapa, jossa jatkuvasti kiihdytetään ja jarrutetaan, lisää polttoaineenkulutusta tarpeettomasti.

Jos ajat liian lähellä edessäsi olevaa autoa, se rasittaa sekä autoa että sen jarruja, etenkin kaupungissa. Lisäksi ajaminen suurilla nopeuksilla lisää merkittävästi polttoaineenkulutusta.
Aja tasaisella nopeudella aina, kun mahdollista, ja säilytä riittävä etäisyys edelläsi ajaviin autoihin. Jos autossasi on vakionopeudensäädin tai nopeudenrajoitin, käytä niitä aina, kun voit ajaa tasaisella nopeudella. Kun sinun pitää hidastaa, vältä viime hetken jarruttamista.

Ennakoi ja käytä moottorijarrutusta aina, kun on mahdollista hidastaa auton nopeutta luonnollisesti. Ota jalkasi pois kaasupolkimelta, jolloin polttoainetta ei kulu lainkaan. Yritä ennakoida liikennetilanteita katsomalla eteenpäin. Sopeuta nopeutesi ja hidasta ajoissa tullessasi punaisia liikennevaloja kohti. Näin sinun ei ehkä tarvitse pysähtyä valoissa lainkaan. Aja kohtuullisella nopeudella, jolloin polttoainetta kuluu vähemmän. Lyhyesti: aja tasaisesti, jotta säästät rahaa.

Auton kuormaaminen

04_Roulez-sans-surcharger...ÄLÄ YLIKUORMITA AUTOASI Mitä raskaampi kuorma autossasi on, sitä kovemmin moottorin on tehtävä töitä liikkuakseen eteenpäin – ja sitä suurempi on polttoaineenkulutuksesi. Aina kun mahdollista, vältä tarpeettomien, etenkin raskaiden tavaroiden kuljettamista autossa.

Kuljeta tavarat auton sisällä aina, kun mahdollista. Tavaroiden kuljettaminen katolla vaikuttaa negatiivisesti aerodynamiikkaan ja polttoaineenkulutukseen. Käytä kattokuljetuslaatikkoa vain, jos on täysin välttämätöntä. Ja ota se pois, kun et enää tarvitse sitä.

 

Rengaspaine

05_Vérifiez-régulièrement...TARKASTA RENGASPAINEESI SÄÄNNÖLLISESTI Jos renkaissasi ei ole riittävästi ilmaa, vierinvastus on tavallista suurempi. Moottorin on tällöin tehtävä kovemmin töitä, mikä lisää polttoaineenkulutusta.
Liian alhainen rengaspaine voi ylikuumentaa renkaat, alentaa niiden vierinvastusta, ja lisäksi renkaat voivat kulua ja vaurioitua niin, että ne puhkeavat. Monissa autoissa oleva rengaspaineiden valvonta on arvokas apu, mutta se ei korvaa säännöllisiä paineiden tarkastuksia.

Lämpötilamuutokset aiheuttavat luonnollista vaihtelua rengaspaineisiin. Paineet laskevat esimerkiksi kylmällä säällä (siirryttäessä kesästä talveen). Muista siis tarkastaa ja säätää rengaspaineet säännöllisesti, etenkin lämpötilan laskiessa äkillisesti, ja myös auton kuljettaessa raskaita kuormia. Noudata oman turvallisuutesi tähden valmistajan suosittamia kylmistä renkaista mitattavia rengaspaineita.
Talvirenkaiden käyttäminen kuivalla tiellä lisää vierinvastusta merkittävästi. Talvirenkaat lisäävät turvallisuutta huonolla säällä, mutta ne tulee vaihtaa kesärenkaisiin heti ajo-olosuhteiden salliessa.

Matkan suunnittelu

06_Bien-préparer-ses-déplacementsSUUNNITTELE MATKASI Kulutat enemmän polttoainetta liikenneruuhkissa tai tiheään toistuvilla lyhyillä matkoilla. Liikenneruuhkassa kuljettajat tuntuvat ajavan virheellisellä ajotyylillä: jarruttamalla ja kiihdyttämällä jatkuvasti. Tämä lisää polttoaineenkulutusta merkittävästi.
Suunnittele ja yhdistele matkojasi, jolloin auton käyttö on mahdollisimman tehokasta. Vältä ruuhka-aikoja ja liikenneruuhkia aina, kun mahdollista. Suunnittele reittisi niin, että voit ajaa tasaisesti, ilman suuria kiihdytyksiä ja jarrutuksia ja niin, että kilometrejä kertyy mahdollisimman vähän.

Jos juutut liikenneruuhkaan, sammuta auton moottori. Samoin, jos pysähdyt lyhyille ostoksille jne., auton moottorin sammuttamisen tulee olla itsestään selvyys. Tämä säästää polttoainetta ja vähentää päästöjä.

Moottorin lämmittäminen

07_Roulez-pour-chauffer-votre...LÄMMITÄ AUTON MOOTTORI AJAMALLA Mitä kylmempi autosi on, sitä enemmän se tarvitsee polttoainetta mennäkseen eteenpäin. Kun ajat talvella lyhyitä matkoja, autosi polttoaineenkulutus saattaa lisääntyä jopa 50 %:ia. Kun käynnistät auton, älä anna sen käydä joutokäynnillä lämmittääksesi sitä. Lähde mahdollisimman pian liikkeelle rauhallisella nopeudella. Autosi lämpenee nopeammin, kun ajat sillä. Nykyaikaiset autot on suunniteltu käynnistymään ilman kaasupolkimen käyttöä, sillä se kuluttaa polttoainetta edistämättä kuitenkaan itse auton käynnistymistä.

 

Suljetut ikkunat

08_Roulez-les-vitres-closes...AJA IKKUNAT SULJETTUINA Kun ajat yli 50 km/h nopeudella ikkuna tai kattoluukku auki, ilmanvastus lisääntyy merkittävästi.
Tämä pätee myös avoautoihin ja panoraamakattoikkunallisiin autoihin. Kun ajat kovalla vauhdilla, sulje ikkunat polttoaineen säästämiseksi. Käytä auton ilmastointijärjestelmää matkustamon viilentämiseksi. Ilmastointi on erityisen tehokasta, kun auto liikkuu suurella nopeudella.

 

 

Energianhallinta

09_Gérez-les-consommateur-de-...ENERGIAA KULUTTAVIEN JÄRJESTELMIEN HALLINTA Kaikkien autosi sähköjärjestelmien voimanlähteenä on moottori. Mitä enemmän käytät sähköä, sitä enemmän kulutat polttoainetta. Toimi yleisesti ottaen järkevästi: älä jätä sähköjärjestelmiä turhaan päälle.
Sammuta esimerkiksi istuinlämmittimet, älä pidä takalasin huurteenpoistoa päällä tai tuuleta matkustamoa, tai pidä nämä toiminnot tarpeisiisi nähden mahdollisimman alhaisella teholla. Ilmastointi käyttää moottorin energiaa.

Kun lämpötilat ovat korkeita, polttoaineenkulutuksesi saattaa lisääntyä jopa 25 %:ia, jos pidät matkustamon lämpötilan alhaisena. Käytä ilmastointia viisaasti. Jos sinulla on automaattinen järjestelmä, älä valitse lämpötilaa, joka on liian alhainen tai yli 4-5 astetta alempana kuin ulkolämpötila. Polttoaineen säästämisen lisäksi vältät tällöin “lämpöshokin”, kun nouset autoon ja siitä pois. Jos autosi on pysäköity aurinkoon pitkäksi aikaa, lähde liikkeelle alhaisella nopeudella, ilmastointi pois päältä ja kaikki ikkunat auki, jotta kuuma ilma pääsee ulos.
Tämän jälkeen voit laittaa ilmastoinnin päälle ja asettaa lämpötilan arvoon, jossa pidät sen. Pidä samalla ikkunat kiinni. Jotta autostasi ei tule liian kuuma, yritä pysäköidä varjoon, ja  jos vain mahdollista, sulje verhot pysäköidessäsi pidemmäksi aikaa aurinkoon. Jos autossasi on verhot, sulje ne. Etenkin, jos autossasi on panoraamakatto.

Huolto

10_Entretenez-régulièrement-votre-véhiculeHUOLLATA AUTOSI SÄÄNNÖLLISESTI Jos autosi alajärjestelmät (moottori, vaihteisto, ilmastointi, renkaat, jne.) ovat huonosti huolletut, autosi ei käy taloudellisesti ja kuluttaa enemmän polttoainetta. Jotta autosi käy mahdollisimman taloudellisesti, sinun on annettava se ammattimekaanikon huollettavaksi säännöllisin väliajoin. Varmista, että kaikki osat ja kulutustarvikkeet (öljy, ilmansuodattimet, renkaat jne.) ovat takuunalaisia ja Citroënin suosittelemia ja testaamia. Jokaisesta autosi osasta on tarkat tekniset tiedot. Moottoriöljy esimerkiksi voitelee ja vaikuttaa lisäksi moottorin taloudellisuuteen. Tämä koskee myös suurinta osaa autosi osia. Huonosti huollettu ilmastointijärjestelmä kuluttaa enemmän polttoainetta. On oman etusi mukaista varmistaa, että autosi on kunnolla huollettu, sillä silloin se kuluttaa vähemmän polttoainetta, toimii luotettavammin ja saat siitä paremman hinnan, kun myyt sen eteenpäin.

Totutusajo

11_Bien-roder-pour-bien-roulerTOTUTUSAJO SAA AUTOSI KÄYMÄÄN TASAISESTI Olet juuri ostanut uuden auton. Jotta autosi toimisi mahdollisimman taloudellisesti, se tarvitsee lyhyen totutusajovaiheen. Autosi saavuttaa optimaalisen polttoaineenkulutuksen, kun sillä on ajettu 3 000 – 5 000 kilometriä.
Lyhyesti: tee perusteellinen totutusajo, jotta autosi toimii mahdollisimman taloudellisesti, ja säästät rahaa.