Lataaminen

Légende ci-dessous
Lataaminen

Sähköautojen lataaminen voi tuntua alkuun haastavalta ja laittaa pään suorastaan pyörälle. Avaamme seuraavassa sähköauton lataamisen perusasioita, jotta voisit nauttia vain Citroënilla ajamisesta.

Lataaminen kotona

Sähköautoa kannattaa ensisijaisesti ladata kotona. Kotilataus on kätevämpää ja samalla paljon edullisempaa kuin julkisia latauspisteitä käytettäessä. Sähköllä ajamisen suurimmat säästöt ja hyödyt syntyvät nimenomaan siitä, että autoa ladataan säännöllisesti kotona. Jos päivittäiset arkiajot suinkin onnistuvat sähköauton toimintamatkan puitteissa, syntyy yhdessä kotilataamisen kanssa uusi rutiini, jolloin ei enää tarvitse käydä ”tankkaamassa” autoa. Kotiin tullessa auto lataukseen, ja seuraavana aamuna tankki on taas täynnä.

Kotilatauksessa kaksi tapaa

Kotona autoa voidaan ladata kahdella tapaa: joko kotitalouspistorasiasta (Mode 2) tai latauslaitteella (Mode 3). Lähtökohtaisesti suosittelemme käyttämään auton lataamisen kotona latauslaitetta, sillä sen kanssa lataaminen sujuu nopeammin kuin kotitalouspistorasiasta. Tavallista pistorasiaa ei ole suunniteltu käytettäväksi pitkäaikaiseen kuormitukseen, joten tulipaloriski on tällöin suurempi. Pitkää jatkojohtoa ei saa missään nimessä käyttää sähköauton pitkäaikaiseen lataukseen.

Täyssähköauton lataaminen kotitalouspistorasiasta (Mode 2) ei kannata myöskään siksi, että akun lataaminen täyteen kestää todella kauan, jopa yli vuorokauden. Yhdessä tunnissa akkuun kertyy vain muutaman ajokilometrin verran toimintamatkaa. WallBox-tyyppisellä latauslaitteella Citroën-sähköauton akku ehtii täyttyä vaivatta yön aikana.

Mode 3 -tyyppinen seinään asennettava latauslaite on suunniteltu sähköautojen lataamiseen. Latauslaitteen asentaa sähkömies, joka valmistaa sähköliitäntöjen turvallisuuden. Mode 3 -lataus onnistuu myös punaisesta voimavirtapistorasiasta, johon voidaan kytkeä yhteensopiva latauslaite.

Citroënin täyssähköautot Suomessa on varustettu 11 kW:n tehoisella sisäisellä laturilla. Koska laturi tukee kolmea vaihetta (3 x 16 A), pystyvät Citroënin sähköautot hyödyntämään tämän hyvän lataustehon suurimmassa osassa suomalaisista kotitalouksista.

Jos asut taloyhtiössä, selvitä isännöitsijältä tai taloyhtiöstä mahdollisuutta ladattavan auton lataamiseen. Luvatta autoa ei saa ladata. Lisää tietoa sähköautojen lataamisesta taloyhtiöissä ja mahdollisten latauslaitteiden asentamisesta taloyhtiöön löydät mm. Kiinteistöliiton sivuilta. https://www.kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/ajassa/latauspiste/

Lataaminen julkisissa latauspisteissä

Sähköauton lataaminen muualla kuin kotona eroa melko paljon siitä, millaista se on omalla latauslaitteella. Useimmissa tapauksissa julkisten latauslaitteiden käyttäminen on maksullista ja vaatii jonkinlaista tunnistautumista esimerkiksi lataussovelluksen tai RFID-tunnuksen avulla latauksen aloittamiseksi. Latauslaitetyyppejä on myös useampia.  Julkisissa lataupisteissä on asiointilatureiksikin kutsuttuja Mode 3 -tyyppisiä hidaslatureita, joissa käytetään omaa Mode 3 -latauskaapelia. Lisäksi olemassa on pika- ja suurteholatureita (Mode 4), jotka mahdollistavat sähköautoille pidempien matkojen ajamisen. Kaikki Citroënin sähköautot kykenevät myös Mode 4- eli pikalataukseen vähintään 50 kW:n nopeudella.

Pikalataaminen

© Maison Vignaux @ Continental Productions

Pikalataaminen on nimensä mukaisesti vauhdikkain tapa ladata sähköauton akku. Se kuitenkin eroaa melko paljon perinteisen polttomoottoriauton tankkaamisesta, jossa tankki voidaan täyttää täyteen vain muutamissa minuuteissa. Kotitaloussähkö on vaihtovirtaa (AC), ja auton sisäisen laturi määrittää sen, millä teholla (kW) virtaa voidaan autoon ladata. Pikalaturit antavat puolestaan tasavirtaa (DC), joka syötetään suoraan akkuun – tällöin laturi on auton ulkopuolella.

Sähköauton akku on mutkikas kokonaisuus, joka tykkää tietynlaisista olosuhteista latautuakseen mahdollisimman nopeasti. Nyrkkisääntö on, että mitä tyhjempi akku, sen paremmin se ottaa virtaa vastaan. Mitä täydempi akku, sen hitaammin auto latautuu. Tämän vuoksi parhaimman latausnopeuden saaminen vaatii optimaaliset olosuhteet. Lähtökohtaisesti kylmä akku ei ota virtaa vastaan kovin nopeasti. Siksi talvisin latausajat ovat usein pidempiä kuin kesäisin.

Pikalaturilla mahdollisimman nopean pysähdyksen ja joutuisan matkanteon edistämiseksi akkua ei kannata ladata aivan täyteen asti. Kuten alla olevaa taulukko näyttää, kannattaa auto ladata pikalaturilla vain 80 prosentin varaustasoon, sillä se vie vain 30 minuuttia. Viimeisen 20 prosentin lataaminen vie vielä ylimääräiset 45 minuuttia. Kaiken lisäksi lyhyemmällä stopilla latauksen hinta on yleensä myös pienempi.

Sähköauton latausajat

Pikalatausnopeudet

Pikalatauksen suurimman lataustehon määrittää sekä pikalaturi että akun suurin latausteho. Iso osa Suomen vanhimmista pikalatureista on 50 kilowatin tehoisia. Nyt viime vuosina Suomessa on laajentunut huomattavasti 150 kW:n tai jopa 350 kW:n tehoisten suurteholaturien verkosto. Citroënin henkilöautot pystyvät ottamaan vastaan sähköä maksimissaan 100 kW:n teholla. 50 kW:n laturilla akku ei siis täyty aivan yhtä nopeasti kuin 150 kW:n laturilla. Sen sijaan 350 kW:n laturin käyttäminen ei ole yhtään sen nopeampaa kuin 150 kW -tehoisen laturin.

Lataamisen hinta

Halvinta sähköauton lataaminen on kotona tai työpaikalla. Sähköautoilijan kannattaakin suunnitella arkensa tämän käyttötottumuksen ympärille. Jos kuitenkin tarvitsee käyttää pikalatausverkostoa, on ennen ensimmäistä matkaa hyvä tutustua eri latausoperaattoreihin ja niiden maksukäytänteisiin. Suomessa tällä hetkellä merkittävimmät latausoperaattorit ovat ABC-lataus, K-Lataus, Recharge ja Virta. Monella operaattorilla laskutus tapahtuu ladatun energian sijaan aikaperusteisesti. Aikaperustaisten latureiden hinnat vaihtelevat 20, 50 ja jopa 95 snt/min välillä. Mitä suurempia nopeuksia laturi tarjoaa, sen suurempi on myös latauksen hinta.

Yhteenveto lataustavoista

Lataustavat_Sahko_1400x800