July 26, 2017

CITROËN C3 WRC:T HYÖKKÄÄVÄT NESTE RALLIIN

WRC suuntaa kohti Neste Rallin nopeita sorateitä ja kuuluisia hyppyjä. Citroën Total Abu Dhabi WRT saapuu tuhansien järvien maahan kolmella C3 WRC autolla sekä kuljettajaparilla: Kris Meeke - Paul Nagle, Craig Breen - Scott Martin ja Khalid Al Qassimi - Chris Patterson.

JYVÄSKYLÄN SUURAJOISTA NESTE RALLIIN

Aiemmin Jyväskylän Suurajoina sekä 1000 Järvien Rallina tunnettu Suomen osakilpailu on kuulunut MM-sarjaan sen perustamisvuodesta 1973 lähtien, ja se on kuuluisa näyttävistä hypyistään, jotka tarjoavat kauden upeimpia kuvia. Itse Suurajojahan on ajettu jo vuodesta 1951. Jyväskylän alueella ajettavan rallin nopeat soratiet vaikuttavat ensisilmäyksellä loivilta, mutta kun WRC-autot ajavat ohi täydellä nopeudella, lentävät ne ilmassa yli kymmeniä metrejä! Satojatuhansia faneja saapuu seuraamaan tapahtumaa, ja se onkin yksi MM-sarjan isoimmista kilpailuista.

Jotta Neste Rallissa on mahdollista ajaa nopeasti, on osattava lukea mäkiä, arvioida etäisyyksiä, laskeutumisasentoja sekä seuraavan hypyn lähestymistä. Ei ihme, että kilpailua on pitkään hallinnut suomalaiset ja ruotsalaiset kuskit. Didier Auriolin vuoden 1992 voiton jälkeen vain viisi ei-pohjoismaista kuljettajaa on onnistunut voittamaan Jyväskylässä: Sébastien Loeb, Carlos Sainz, Markko Martin, Sébastien Ogier ja Kris Meeke. Citroën on voittanut Loebin ja Meeken ajamana Neste Rallin viime vuosina yhteensä neljä kertaa.

Tämän vuoden rallin reitti on suhteellisen samankaltainen kuin aiempinakin vuosina. Torstai-illan lyhyen erikoiskokeen jälkeen kuljettajat kohtaavat perjantaina jättiläismäisen etapin: 12 erikoiskoetta 15 tunnin aikana! Lauantain aikataulu on lähes yhtä täysi kahdeksalla erikoiskokeella. Kilpailu huipentuu sunnuntain sprinttimäiseen finaaliosuuteen, johon lukeutuu 4 nopeaa erikoiskoetta mukaan lukien Oittilan Power Stage.

 

C3 WRC KULJETTAJAT VALMIINA HAASTEESEEN

Citroën Total Abu Dhabi WRT lähtee MM-sarjan yhdeksänteen osakilpailuun kolmen auton ja kolmen kuljettajaparin voimin, jotka kaikki kilpailivat Suomessa myös viime kaudella. Katseet kohdistuvat ymmärrettävästi Kris Meekeen ja Paul Nagleen, jotka voittivat osakilpailun vuonna 2016 MM-sarjan historian kaikkien aikojen nopeimmalla suorituksella. C3 WRC kuljettajaparin tulee nyt löytää tasapaino nopeuden ja kontrollin välillä, mikäli he aikovat sekoittaa pakkaa kärkisijojen joukossa. Tämä on Meeken kymmenes kerta Suomen osakilpailussa ja se on yksi ralleista, josta hänellä on eniten kokemusta.

Vuonna 2016 nähtiin Neste Rallissa myös Craig Breenen ja Scott Martinin ensimmäinen MM-sarjan mitalisija. C3 WRC kuljettaja odottaa siis myös innokkaana kilpailua, joka on yksi hänen suosikeistaan. Breen on luonut tällä kaudella vahvan pohjan edistymiselleen MM-rallin eliittiin viidensillä sijoillaan Monte-Carlossa, Ruotsissa, Korsikassa ja Portugalissa. Meeken tapaan myös hänellä on paljon kokemusta tästä rallista, sillä tämä on Breenelle jo kahdeksas kerta kilpailussa.

C3 WRC:n kokoonpanon täydentää Khalid Al Qassimi ja Chris Patterson. Neste Ralli on Al Quassimin toinen kilpailu tällä kaudella, ja hänen tavoitteenaan on yltää parhaimpaan suoritukseensa Suomessa, jonka hän saavutti vuonna 2009 sijoittumalla yhdeksänneksi.

 

TÄYSIN UUSI CITROËN C3 WRC

Rallin MM-sarjan kahdeksankertainen merkkimestari Citroën on tuonut sarjaan täysin uuden auton, Citroën C3 WRC:n. Uutuus perustuu uuden sukupolven C3-malliin, josta Citroën Racing on sapattivuotensa aikana kehittänyt uusien säätöjen mukaisen kilpa-auton.

Uuden Citroën C3 WRC-auton rakentaminen aloitettiin vuoden 2016 alussa ja huhtikuussa ensimmäinen testiauto oli valmis. Toinen testiauto valmistui kaksi kuukautta myöhemmin, ja sen jälkeen molemmat autot ovat olleet tiiviisti testattavana eri olosuhteissa. ”Uusien sääntöjen haasteellisin alue on vapaampi aerodynamiikka. Meillä ei ole tarpeeksi kattavaa kokemusta aerodynaamisten ominaisuuksien muutoksista eri ajo-olosuhteissa, kuten esimerkiksi vauhdikkaissa ja pitkissä hypyissä. Ensi vuosi tulee olemaan kaikille oppivuosi, sillä kaikkia esiin tulevia tilanteita emme voi mitenkään simuloida etukäteen”, sanoo Citroën Racingin uusi tekninen johtaja Laurent Frégosi.

Citroën Racing on ainoa rallitalli MM-sarjan huipulla, joka suunnittelee ja valmistaa autojensa jousituksen itse. ”Me olemme kautta aikojen tehneet jousitukset itse. Koska moottorien teho, autojen paino ja monet muut välittömästi suorituskykyyn vaikuttavat seikat ovat kaikilla talleille hyvin lähellä toisiaan, ero on saatava aikaiseksi mekaanisen pidon kautta. Me emme halua antaa tätä kilpailuetua pois työskentelemällä alihankkijan kanssa, koska silloin osaamisemme valuu ennen pitkää kilpailijoidemme eduksi. Tuloksistamme päätellen pitkäaikainen strategiamme on ollut oikea, ja siksi jatkamme samalla tavalla myös C3 WRC:n kanssa”, Laurent Frégosi kiteyttää.

YVES MATTON, CITROËN RACING TALLIPÄÄLLIKKÖ:
Yves Matton

”Useiden satojen tuhansien katsojien järjestäytyessä teiden varsille, on Neste Ralli yksi kauden kohokohdista. On kuitenkin äärimmäisen hankalaa suoriutua parhaalla tasolla tällaisessa tapahtumassa. Tämä koskee sekä kuljettajia, autoja että koko tiimiä: kaiken tulee toimia täydessä harmoniassa, jotta meillä olisi mahdollisuus kärkisijoihin. Meillä on kuljettajia, joilla on kokemusta Suomen osakilpailusta ja jotka ovat suoriutuneet siitä nopeasti; Kris Meeke ensimmäisellä ja Craig Breene kolmannella sijalla viime vuonna. Suomessa kuljettajat tulevat ajamaan C3 WRC:illä, joihin on tehty Puolan Rallissa havaittuja parannuksia. Näiden uusien ominaisuuksien optimointi on vielä kesken, ja tällä viikolla suoritetut testit auttavat meitä mukauttamaan asetuksia Suomen erikoiskokeisiin sopiviksi. Tavoitteemme ovat melko varovaisia ja ne ovat sidottu kilpailuolosuhteisiin, jotka kohtaamme viikonloppuna.”

KRIS MEEKE:
Kris Meeke

“Suomen Ralli on aina ollut yksi lempitapahtumistani, mutta siitä tuli entistä erityisempi viime vuoden voittoni jälkeen. Täällä on maailman parhaimpia sorateitä, joita on äärimmäisen hauska ajaa. On mukavaa palata takaisin C3 WRC:n rattiin, mutta kisasta tulee rankka. Testimme ovat olleet pääasiassa sateessa ja viileässä lämpötilassa. Näyttää siltä, että olosuhteet tulevat olemaan samankaltaiset myös kilpailussa, joten lähtöasetelmani kilpailun kymmenenneltä sijalta ei tule olemaan edukseni, jos tiet ovat kovin mutaiset. Mitä tahansa tapahtuukin, teemme parhaamme saavuttaaksemme hyvän tuloksen koko tiimin kannalta.”

CRAIG BREEN:
Craig Breen

”Tämä on yksi niistä ralleista, jossa tunnen oloni mukavimmaksi. Minulla on hienoja muistoja viime vuodelta, jossa saavutin ensimmäisen MM-sarjan mitalisijani. Puolan Rallin turhautumisien jälkeen en malta odottaa kilpailun alkua ja tähtään hyviin tuloksiin. Neljän viidennen sijan jälkeen haluaisin tietenkin saavuttaa korkeamman sijan. Meidän täytyy vain odottaa ja katsoa, mikäli olosuhteet sallivat meidän kilpailla kärjessä. Olen myös tyytyväinen Citroën C3 WRC:n uusimpiin parannuksiin.”

KHALID AL QASSIMI:
Khalid Al Qassimi

“Suomi on äärimmäisen nopea ralli ja hypyistä voi olla vaikea suoriutua. Tavoitteenani on pitää yllä hyvä vauhti C3 WRC:llä. Testipäiväni antoi minulle mahdollisuuden saada taas tuntumaa nopeisiin teihin sekä tutustua auton uusiin parannuksiin. Toivotan Krisille ja Craigille onnea ja toivon, että he saavuttavat jälleen kerran parhaimmat mahdolliset tulokset.”